PRETURI LA IMOBILIARE IN FRANTA LA FEL CA IN ROMANIA

O modă importată în ultimii ani de către români este achiziţionarea unei a doua locuinţe în străinătate. O locuinţă de vacanţă care de multe ori se transformă într-o afacere este o practică din ce în ce mai des întâlnită la mulţi dintre conaţionalii noştri.

Piaţa imobiliară franceză este mult mai bine reglementată decât cea românească. Pe parcursul tranzacţiei, banii se află sub controlul unui notar
Publicitate Una dintre ţările în care de românii se simt ca acasă este Franţa. Preţurile proprietăţilor de aici pot părea prohibitive, însă, dacă ne raportăm la piaţa imobiliară din România, lucururile nu stau chiar aşa.

De exemplu, în diverse sate, precum Charente-Marne sau Cher, o locuinţă cu două camere costă aproximativ 30.000 euro. La două ore de Paris, la Mennevret, cu 45.000 euro se poate cumpăra o casă de aproape 100 de metri pătraţi, cu trei camere, salon cu şemineu şi grădină de 1.000 de metri pătraţi.

Bineînţeles, pe măsură ce te apropii de Paris sau de zonele turistice de la malul mării, preţul creşte. Coasta de Azur cu cele 50 de staţiuni întinse de-a lungul litoralului de 120 kilometri, printre care Cannes sau Saint Tropez, este considerată una dintre cele mai scumpe zone ale Franţei.

70.000 de euro, două camere lângă plajă

Un apartament cu două camere, situat într-o vilă, la cinci minute de plajă, în Stella, Pas de Callais, poate fi cumpărat contra a 70.000 euro. Un imobil care poate fi foarte uşor transformat în pensiune cu cinci dormitoare, aflat în aceeaşi zonă, costă aproximativ 175.000 euro. Astfel de locuri sunt căutate de cei mai mulţi dintre cei care doresc achziţionarea unei proprietăţi, în ideea că ele pot fi foarte uşor închiriate vreme de cinci luni pe an.

„Cele mai solicitate proprietăţi sunt cele de pe Coasta de Azur, din Valea Loarei, zonele adiacente Parisului, precum şi cele din Cartierul Latin sau din centrul Capitalei”, spune Daniela Mureşan, director al agenţiei imobiliare Free-Land. Dacă ne referim la Paris, cele mai scumpe clădiri sunt cele aflate în zone istorice, cu vechime de câteva secole, şi care pot să coste şi câteva milioane de euro.

În centrul Parisului, un apartament cu două camere poate ajunge la 450.000 euro. În zonele adiacente capitalei Franţei, preţul scade la 230.000 Euro.

În ceea ce priveşte oraşele secundare, dar aflate în zone turistice, Bordeaux este cel mai ieftin. Pentru o garsonieră de 30 metri pătraţi preţul porneşte de la 80.000 de euro, iar pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi, proprietarii cer minimum 130.000 de euro.

Locuinţele de trei camere, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi se vând cu aproximativ 184.000 de euro, iar un apartament de patru camere, cu o suprafaţă de 93 metri pătraţi, care dispune şi de garaj, costă în jur de 240.000 de euro.

O astfel de investiţie, chiar dacă la prima vedere pare extrem de rentabilă, nu se poate face de pe o zi pe alta. „Încheierea unei tranzacţii durează de obicei peste opt luni,” spune Iulian, reprezentant P&G Capital Imobiliare, companie care are în ofertă proprietăţi din Franţa.

Negocierile durează câteva luni

Negocierile sunt mult mai strânse decât în România,diferenţa între preţul de ofertă şi cel din contractul final ajungând să fie de multe ori semnificativă. “Diferenţa esenţială faţă de ceea ce se practică în România este faptul că pe tot parcursul unei tranzacţii banii sunt în permanenţă sub controlul unui notar”, explică Daniela Mureşan.

În condiţiile în care România face parte din Uniunea Europeană, oricine îşi poate cumpăra o proprietate în Franţa, indiferent că face această investiţie pentru confortul propriu sau pentru a-şi înscrie proprietatea în circuitele turistice.

Trend imobiliar

Criza economică internaţională a afectat şI Franţa, astfel încât preţurile proprietăţilor imobiliare au scăzut semnificativ în ultimele luni. “Partenerii noştri din Franţa au vândut un hotel de trei stele, cu 40 camere, aflat lângă Paris, cu 400.000 Euro, asta în condiţiile în care, un astfel de imobil are un preţ mult mai mare în mod normal,” spune Daniela Mureşan.

Perioada cea mai rentabilă pentru a cumpăra proprietăţi pe Coasta de Azur este prima parte a anului. În plin sezon, când oamenii sunt în vacanţă, numărul vizionărilor este mai crescut.

Chiriile din zonele turistice sunt mult mai crescute decât în alte ţări, fapt care duce la un randament foarte bun pentru investiţiile în pensiuni sau hoteluri. În cazul în care cumpărătorul apelază la un credit ipotecar la o bancă din Franţa, potenţialul turistic este unul dintre indicii luaţi în calcul de către instituţia financiară la acordarea sumei solicitate.
SURSA ADEVARUL AICI

0 Comments: